آشنایی با عوامل آسیبزا هنگام باز شدن ایربگ، وجود ایربگ یا کیسه هوا در خودروها موجب ایجاد حس امنیت بیشتر برای سرنشینان میشود. به لطف همین ایربگ ها در هنگام تصادف بهجای برخورد با دربها، شیشهها، فرمان و پلاستیکهای فشرده داشبورد خودرو، بالشی بزرگ و مملو از هوا در مقابل شما باز میشود. حال سؤال اینجاست کیسه هوا که برای نجات انسانها ساخته شده چگونه موجب به خطر افتادن جان آنها میشود؟ برای یافتن پاسخ خود تا انتها با ما باشید.
ظاهراً این بالش نجاتبخش چندان هم نرم به نظر نمیرسد. به عقیده کسانی که با خودروهای ایربگ دار سوانح رانندگی را تجربه کردهاند، تصادف با چنین خودروهایی بسیار ناگوار و دردآور بوده اما هرچه باشد روشن است که از درد ناشی از برخورد با سطوح سفتتر خودرو دلپذیرتر است!
بر اساس برآوردها از سال 1998 که نصب ایربگ در تمام خودروهای سبک و سنگین ایالات متحده اجباری شد تا سال 2008 میلادی بیش از 25 هزار نفر در سوانح رانندگی به خاطر همین ایربگ ها از خطر مرگ نجات یافتند. درواقع میتوان کیسه هوا را پس از واکسن بزرگترین خدمت به بشریت دانست.
با این وصف ایمنی ناشی از کیسه هوا بهقدری قابلتوجه است که امروزه در برخی از خودروها بیش از 10 عدد ایربگ نصب میشود. حتی برخی سازندگان چند قدم نیز فراتر گذاشتهاند و در کمربند ایمنی خودرو نیز ایربگ هایی را تعبیه کردهاند. بنابراین چطور ممکن است که این تکنولوژی با تمام تحقیق و پژوهشهایی که بر روی آن انجام شده موجب مرگ انسان شود؟
عوامل آسیبزا هنگام باز شدن ایربگ
کیسه هوا پس از برخورد خودرو با موانع سخت در مدت زمانی بین 20 تا 30 هزارم ثانیه (میلیثانیه) باز میشوند. سرعت خروج این کیسه از محفظه خود 322 کیلومتر بر ساعت است. در حقیقت هنگام تصادف یک بالش نرم با سرعت یک راکت به بدن و صورت شما برخورد میکند. به بیان واضحتر فناوری مورداستفاده در ایربگ ها مشابه چیزی است که شتابدهنده راکتها استفاده میشود.
در این مدت زمان کم و سرعت بالای خروج کیسه هوا عوامل متعددی میتوانند موجب آسیبدیدگی سرنشینان شوند. نخستین مورد هنگامی است که فاصله فرد با کیسههای هوا بسیار نزدیک باشد؛ در چنین حالتی به دلیل شوک و ضربه ناگهانی فرد به عقب پرتاب میشود و آسیبدیدگی استخوانها بسیار محتمل است. افزون بر این نزدیکی بیشازحد به کیسههای هوا موجب سوختگی نیز میگردد.
از آنجایی که سوانح رانندگی ناشی از حواسپرتی سرنشینان خودرو است احتمال وجود یک جسم مانند موبایل، حیوان خانگی و بطری نوشابه میان فرد و ایربگ زیاد است؛ بنابراین این اجسام میتوانند همانند یک چاقوی تیز بر بدن شما وارد شوند.
همچنین کودکانی که بر روی صندلیهای مخصوص مینشینند بیش از سایرین در هنگام باز شدن ایربگ جان خود را از دست میدهند. این صندلیها معمولاً برای چنین مواقعی طراحی نشدهاند. بهویژه هنگامیکه صندلی کودک را رو به عقب میگذارید باز شدن کیسه هوا میتواند منجر به برخورد کودک با پشتی صندلیها و بروز آسیبدیدگیهای جدی و حتی مرگ شود.