انواع سقف خودرو

شاید در ابتدا گمان کنید که سقف اکثر خودروهای موجود در بازار، تنها به همان حالت فلزی و ثابت ساخته می‌شود؛ اما باید بدانید که انواع مختلفی از سقف خودرو، سانروف، مونروف و… وجود دارد که در این مقاله از سری مطالب مجله خودرو ولتاژ باتری، به توضیح و تفسیر آن‌ها پرداخته خواهد شد؛ بنابراین، به جهت آشنایی با انواع سقف خودرو، در ادامه با ولتاژ باتری همراه شوید.

انواع سقف خودرو


اصولا سقف خودروها به دو صورت کلی دسته‌بندی می‌شود:

سقف‌های ثابت (فلزی)

سقف‌های بازشونده (فلزی یا پارچه‌ای)

درباره سقف ثابت که تکلیف کاملا مشخص است و اکثر خودروها در سطح جاده‌ها و شهرهای کشورمان دارای این نوع سقف در بخش بالای سر سرنشینان خود هستند؛ اما خودروهای دارای سقف روباز که معمولا به کروکی یا کانورتیبل شهرت دارند، خود دارای دو مدل هاردتاپ و سافت‌تاپ هستند.

انواع سقف خودرو

سقف هاردتاپ همان‌طور که از اسم آن پیدا است


از جنس فلز مستحکم ساخته می‌شود. درواقع، خودروهای کروکی روباز که دارای سقف فلزی جمع‌شونده هستند، تحت عنوان ‌هاردتاپ شناخته می‌شوند. سامانه سقف جمع‌شونده هاردتاپ، دارای وزن بیشتری است و از لحاظ مکانیکی و الکترونیکی، مکانیزم پیچیده‌تری دارد؛ اما از جنبه‌های ایمنی، امنیتی و حفاظتی، در جایگاه مناسب‌تری قرار می‌گیرد.

اما مدل‌های سافت‌تاپ، به سقف‌های جمع‌شونده‌ای گفته می‌شود که از جنس پارچه یا برزنت ساخته می‌شوند. این نوع سقف‌ها، دارای وزن کمتری هستند و مکانیزم جمع‌شدن آن‌ها ساده‌تر است. هم‌چنین هزینه تولید پایین‌تری را در فرایند ساخت به سازنده تحمیل می‌کنند و بنابراین، قیمت پایین‌تری دارند؛ اما با این وجود در برابر سرقت، نفوذ آب، وزش بادهای شدید و فرسودگی، در درجه پایین‌تری نسبت به سقف‌های هاردتاپ دسته‌بندی می‌شوند.

سانروف چیست و انواع آن کدام است؟


چندین دهه از عمر اولین سانروف مورداستفاده در سقف خودرو می‌گذرد. این پنل شیشه یا فلزی، در سقف‌های ثابت اتومبیل تعبیه می‌شود تا جریان نور یا هوا از بخش فوقانی به درون خودرو راه پیدا کند و شرایط مساعدتری را برای سرنشینان درون کابین رقم بزند.

سانروف پاپ آپ (pop-up)


این نوع از سانروف‌ها، هنگام باز‌شدن از پنل فلزی سقف خودرو فاصله می‌گیرند و به طرف بالا حرکت می‌کنند. کاربر می‌تواند به وسیله فشار دست، پنل سانروف را به طرف بالا حرکت دهد تا جریان هوا از طریق دریچه‌ ایجادشده، قادر به نفوذ به درون کابین باشد. ناگفته نماند که نصب این سقف به دلیل هزینه نسبتا بالا و احتمال ایجاد تغییر در خواص فیزیکی سقف، چندان توصیه نمی‌شود.

این نوع سانروف، حین باز‌شدن به حالت زاویه‌دار به سمت عقب حرکت کرده و روی سقف خودرو، دریچه‌ای برای ورود هوا و نور مستقیم ایجاد می‌کند. اکثر سانروف‌های اسپویلر، به صورت الکترونیکی باز و بسته می‌شوند و عمدتا از آن‌ها در خودروهای کوچک بهره برده می‌شود

سانروف توکار


پنل سانروف توکار، به درون شکاف تعبیه‌شده در سقف خودرو حرکت کرده و بدین ترتیب، یک دریچه روی سقف باز می‌کند. بر همین اساس، سقف این‌گونه خودروها کمی ضخیم‌تر از حالت معمول ساخته می‌شود. ناگفته نماند که سانروف توکار، ابتدا به‌صورت فلزی تولید می‌شد اما در شرایط فعلی، گونه‌های شیشه‌ای آن بیشتر مورداستفاده قرار می‌گیرند. سانروف‌های فولدینگ یا تاشونده، معمولا از جنس پارچه برزنتی ساخته می‌شوند و به‌صورت دستی یا الکتریکی، قابلیت باز‌و‌بسته‌شدن دارند. پنل پارچه‌ای این سانروف، پس از باز‌شدن روی هم جمع می‌شود و هنگام بسته‌شدن نیز به‌صورت صاف روی دریچه سقف قرار می‌گیرد.

سانروف جداشونده


این نوع از سانروف‌ها، به طور کامل توسط کاربر از سقف جدا می‌شوند و معمولا دارای ابعادی بزرگ‌تر نسبت به سایر انواع سانروف هستند.

مونروف چیست و چه فرقی با سانروف دارد؟


در بخش پایانی این مقاله، بهتر است اشاره‌ای به مونروف و تفاوت آن با سانروف نیز داشته باشیم. مونروف، درواقع نوعی سانروف است که صرفا از جنس شیشه رنگی ساخته می‌شود و مکانیزم باز‌و‌بسته‌شدن آن نیز توسط سیستم الکترونیکی کنترل می‌شود.